Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana


Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana je bil ustanovljen leta 2000 kot naslednik Sorosovega centra za sodobne umetnosti-Ljubljana, ki je v Sloveniji deloval v letih 1993–1999. Delujemo kot neprofitna produkcijska, raziskovalna in izobraževalna organizacija s servisno platformo, dostopno javnosti. Ustvarjalce in uporabnike sodobne umetnosti (umetnike, kuratorje, teoretike, kritike, javnosti) opremljamo z znanji, orodji in spretnostmi za emancipirano in reflektirano delovanje v svetu umetnosti.


Vzpostavljamo celovit podporni sistem za kulturo in umetnost, ki interdisciplinarno povezuje: interpretativne prakse: teorija, kritika, raziskovanje; izobraževanje za poklice v umetnosti; arhivsko dejavnost; informacijsko, povezovalno in svetovalno dejavnost. Naša ključna programa sta arhiv video in novomedijske umetnosti Postaja DIVA in šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti.


> Povezava do spletne strani SCCA-Ljubljana

> Sledi nam na Facebooku

___


Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti


Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti je edini program v Sloveniji, ki je namenjen praktičnemu in teoretičnemu izobraževanju na področju kuratorskih praks. Izhaja iz podmene, da je prihodnje strokovnjake in strokovnjakinje potrebno naučiti veščin in metod praktičnega dela ter jim omogočiti vpogled v kritiški in teoretski aparat, kar jim bo pomagalo pri nadaljnjem delu na področju sodobne vizualne umetnosti. Šola je bila ustanovljena leta 1996/1997, do sedaj jo je obiskovalo več kot 150 udeleženk in udeležencev, številni med njimi pa danes aktivno sooblikujejo umetniški prostor. Dvoletni program se na podlagi bogatih izkušenj ves čas nadgrajuje in posodablja. Prvi letnik je sestavljen iz sedmih, drugi pa iz petih modulov, ki vključujejo predavanja, delavnice, praktično in terensko delo. Prihodnje kuratorke in kuratorji se na šoli seznanijo z zgodovino kuratorskih praks, spoznajo številne področne strokovnjake in strokovnjakinje, dobijo vpogled v kritiški in teoretski aparat, ki jim bo v pomoč pri nadaljnjem delu na področju sodobne vizualne umetnosti, predvsem pa pridobijo veščine in metode praktičnega dela.


> Povezava do spletne strani Svet umetnosti

> Sledi nam na Facebooku


Miha Kelemina je kritik, kurator in predavatelj. Diplomiral je na enopredmetnem študiju umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (2010). Leta 2011 se je vpisal v Svet umetnosti, po končanem izobraževanju pa je na SCCA-Ljubljana delal v arhivu in bil sodelavec Postaje DIVA. Trenutno je vodja programa Svet umetnosti ter razstavno-raziskovalnega programa Studio 6. Končal je dodatno izobraževanje v projektnem menedžmentu. Je sodelavec Redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent, kjer je bil do leta 2016 urednik oddaje Art-Area. V šolskem letu 2017/2018 je začel sodelovati z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici, kjer predava o umetnosti 20. stoletja. (fotografija: Anita Budimir)