KUD MrežaKulturno in umetniško društvo Mreža (KUD Mreža) si od ustanovitve Metelkove mesta, več kot dvajset let, prizadeva za izboljšanje infrastrukturnih in produkcijskih pogojev na ljubljanski neodvisni kulturno-umetniški sceni. Od leta 1996 uspešno vodimo Galerijo Alkatraz, od leta 2006 pa daljše rezidenčne programe v Atelju Azil. Med letoma 2000 in 2014 je društvo so-upravljalo s kulturnim prizoriščem in mladinskim centerom Menza pri koritu, od leta 2004 pa sodeluje z domačimi in mednarodnimi umetniki na področja urbanih umetnosti. Že dve desetletji skrbno urejamo zvočni, slikovni in dokumentacijski arhiv Metelkova mesta. Poleg dolgoletnih prizadevanj za smotrno samoupravljanje Metelkova mesta naše društvo odlikuje tudi uspešno zagotavljanje sredstev z Ministrstva RS za kulturo, Mestne občine Ljubljana (Oddelek za kulturo in Urad za mladino), Evropskega socialnega sklada (v povezavi z Ministrstvom RS za kulturo), Evropske kulturne fundacije in mnogih drugih. Društvo ima bogate izkušnje z organizacijo dela na vseh področjih, ki so potrebna za kakovostno izvedbo obsežnih dogodkov, projektov in programov. Ekipa kulturno-umetniškega društva Mreža je vedno pripravljena prisluhniti novim predlogom za sodelovanje ter nuditi praktično pomoč neizkušenim organizatorjem in asistenco pri pridobivanju sredstev mladim umetnicam in umetnikom. KUD Mreža ima od leta 2000 status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture, na področju mladine pa od leta 2012.


Urbani umetniški projekti in aktivnosti za otroke in mladino


KUD Mreža izvaja program Urbani likovni projekti od leta 2004, poimenovan tudi Celostna umetnina Metelkova mesto. Doslej smo izvedli čez sto dvajset projektov, od majhnih intervencij s kratko-trajajočimi instalacijami do večjih, kot so skulpture, instalacije in murali. Poleg vodenja Galerije Alkatraz vodi društvo tudi edinstveno Nočno izložbo Pešak z razstavami specifičnih umetniških del s svetlobnim učinkom. Razstavljena dela so postavljena za steklenimi okni na eni od stavb Metelkove in vidna tudi z daljnogledom nameščenim na bližnjem stolpu.


Društvo vodi tudi programe za neformalno izobraževanje otrok in mladih. V sodelovanju z ljubljanskimi šolami, občasno tudi z drugimi institucijami, kot je zavod Bunker, organizira vodene oglede v ateljejih, umetniških galerijah, po urbanih likovnih projektih in celo obiske koncertov na Metelkovi. Potekajo tudi različne otroške delavnice za otroke in mladino.

Društvo sodeluje z vrtcem Vodmat od leta 2013. V naši domeni je načrtovanje vsebine in zagotovljanje pogojev za izobraževanje ter ponudba umetniške izkušnje z uporabo tehnik, kot so grafit, šablona, animacija ali glasbena improvizacija. Od leta 2016 je društvo predano ustvarjanju stop-motion animacij s predšolskimi otroki. Žirija je leta 2016 na Mednarodnem festivalu za otroški in mladinski film – Mali Slon, nagradila naš animirani kratki film »Firbec« s prvo nagrado v kategoriji »Mini«.


KUD Mreža organizira umetniški festival recikliranja in DIY kulture – Reciklart. Namen festivala je aktivno vključevaje mladih v soustvarjanje festivala; s sodelovanjem na delavnicah, interveniranjem in soustvarjanjem skupinskih del, razstavljanjem v galeriji in ustvarjanjem glasbe ter poslušanjem glasbe. Festival želi opozarjati mlade na problematiko potrošniške, kapitalistične družbe, ki s svojo hiper produkcijo ustvarja odvisne posameznice_ke. Festival Reciklart organizirata Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.


> Spletna stran KUD Mreža


Sebastian Krawczyk (1980) je diplomiral iz sociologije in slavistike na Šlezijski univerzi v Katovicah, na Poljskem. Od leta 2009 je pomočnik umetniške vodje in koordinator programov v Galeriji Alkatraz, kjer sodeluje tudi kot kustos in avtor besedil. Udeleženec šole za kustose in kritike sodobne umetnosti na SCCA – Ljubljana (2010), član programskega odbora Mednarodnega feminističnega in queer festivala Rdeče zore (2010-13), v okviru katerega je bil tudi sokustos prve večje razstava lezbično-feministične umetniške produkcije v Sloveniji z naslovom Skozi njene oči. Utrinki lezbično-feministične produkcije (z Ano Grobler, Jasno Klančišar in Tadejo Pirih). Od leta 2011 zaposlen v KUD Mreža. Kontakt: galerija.alkatraz@gmail.com